Home » Haak inspiratie » Muts haken » Muts met oorflappen

Muts met oorflappen

‚ÄčHet idee voor deze muts heb ik opgedaan op Pinterest. Alleen vond ik deze wel heel erg saai qua kleur. Dus heb ik mijn eigen draai eraan gegeven. 
 
De basis voor een muts is eigenlijk altijd hetzelfde. 
 
De basis: 

1 Haak 5 losse en met een halve vaste maak je een ring. Ook kun je hier een magische ring haken. 

Toer 1: haak 1 losse (telt als de 1e vaste) en haak dan 5 vaste in de ring. Met een halve vaste in de 1e vaste maak je de toer af. (6 vasten) 

Toer 2: haak 1 losse, vervolgens 2 vaste en elke vaste van de vorige toer. Met een halve vaste in de 1e vaste maak je de toer weer af. (12 vasten)

Toer 3: haak 1 losse, dan 1 vaste in dezelfde vaste, waarmee de vorige toer is afgemaakt. 1 vaste in de volgende vaste * 2 vasten in volgende vaste, 1 vaste in volgende vaste* Herhaal * tot * helemaal rond. (18 vasten)

Toer 4: haak 1 losse, dan 1 vaste in de vaste waarmee de vorige toer is afgemaakt. 1 vaste in de volgende 2 vasten * 2 vasten in volgende vaste, 1 vaste in de volgende 2 vasten*. Herhaal * tot * helemaal rond. (24 vasten)

Toer 5: haak 1 losse, dan 1 vaste in de vaste waarmee de vorige toer is afgemaakt. 1 vaste in de volgende 3 vasten * 2 vasten in volgende vaste, 1 vaste in de volgende 3 vasten*. Herhaal * tot * helemaal rond.(30 vasten)

Toer 6: haak 1 losse, dan 1 vaste in de vaste waarmee de vorige toer is afgemaakt. 1 vaste in de volgende 4 vasten * 2 vasten in volgende vaste, 1 vaste in de volgende 4 vasten*. Herhaal * tot * helemaal rond.(36 vasten)

Toer 7: haak 1 losse, dan 1 vaste in de vaste waarmee de vorige toer is afgemaakt. 1 vaste in de volgende 5 vasten * 2 vasten in volgende vaste, 1 vaste in de volgende 5 vasten*. Herhaal * tot * helemaal rond.(42 vasten)

Zo kun je doorgaan tot je kroon groot genoeg, elke toer kun je groter maken door 6 steken te meerderen. Als de kruin van je hoofd bedekt is, dan is de kroon groot genoeg. 

 

Hoe meet je de lengte: 

Deze meet je vanaf de kruin van je hoofd tot iets boven de wenkbrauwen, tot waar je wilt dat de muts komt. 

 

De lengte krijg je heel makkelijk aan je haakwerk. Je werkt in toeren, elke toer begin je met een losse en vervolgens haak je vasten in de vasten van de vorige toer. 

 

Als je met verschillende kleuren werkt, zoals ik dan is het makkelijk bij te houden wanneer een toer klaar is. Mocht je één kleur gebruiken, is het handig door middel van een clipje (deze kun je speciaal krijgen) bij te houden waar de toer begint. Ik gebruik hier een paperclip voor, dat werkt net zo goed. 

 

 

Oorflappen: 

Om de oorflappen op de juiste plek te krijgen, tel je de steken van de laatste toer. Dit aantal deel je door 4. Bijvoorbeeld, je laatste toer bestaat uit 48 steken, dan doe je 48:4= 12. 

Je houd de muts op de kop en telt vanaf je laatst gemaakte steek, 12 steken. Dat is het midden van de oorflap. Een mooie oorflap (vind ik) is 10 steken breed, dus komen er vanaf het midden van de flap aan elke kant 5 steken. Tel daarom 5 steken terug naar de laatst gemaakte steek. Daar steek je je haaknaald in en haalt een los van de wol (voor de oorflap) erdoor heen.

 

Toer 1: Haak dan 1 losse en haak vervolgens 10 vasten, eindig de toer met 1 losse en draai je werk! (10 vasten)

Toer 2: Minder 1 vaste in de volgende twee steken. Haak 6 vaste, minder 1 vaste in de volgende 2 steken. Haak 1 losse en draai je werk. (8 vasten)

Toer 3: Minder 1 vaste in de volgende 2 steken, haak 4 vaste, minder 1 vaste in de volgende 2 steken. Haak 1 losse en draai je werk. (6 vasten)

Toer 4: Haak 6 vasten, haak 1 losse en draai je werk. (6 vasten)

Toer 5: Minder 1 vaste, haak 2 vasten, Minder 1 vaste, haak 1 losse en draai je werk (4 vasten). 

Toer 6: Haak 4 vasten, haak 1 losse en draai je werk. (4 vasten)

Toer 7: Minder 1 vaste, haak 2 vasten, haak 1 losse en draai je werk (3 vasten)

Toer 8: Haak 3 vasten, 1 losse en draai je werk. (3 vasten)

Toer 9: Minder 1 vaste, haak 1 vaste, 1 losse en draai je werk. (2 vasten)

Toer 10: Minder 1 vaste en afhechten. 

 

Dit doe je tweemaal om de beide oorflappen te maken. 

Vervolgens doen je er nog met vlechten touwtjes aan maken om de muts af te maken. Ik heb dit gedaan met 2 slierten van elke kleur. Deze met een naald door de punt van de flappen gehaald en een vlecht gemaakt, Aan het eind met 1 van de kleuren een knoop gelegd, zodat hij blijft zitten. 

 

Dat is je muts, veel succes met het maken!

Ik heb er nog een bijpassende sjaal bij gemaakt, voor het patroon klik hier!