Home » Haak inspiratie » Gehaakte dekens » Deken golf patroon

Baby deken golf patroon

Deze deken heb ik gemaakt omdat ik van een aantal kleuren nog best veel restjes had liggen. Ik vond de kleurencombinatie best wel mooi, het is eigenlijk in dezelfde kleuren als de babyslaapzak dit ik heb gemaakt. 

 

Het patroon is als volgt: 

 

  1. Je begint met een ketting van lossen. Het moet een veelvoud van 14 zijn om het patroon te kunnen maken en aan het eind haak je 3 keerlossen. Hou er rekening mee, dat je deze rij heel los opzet, anders wordt de deken aan de onderkant smaller, doordat de rij het patroon met volgen. 
  2. De 3 keerlossen gebruik je als het eerste stokje. Je haakt vervolgens 1 stokje in de 4e losse vanaf je haaknaald. Dan 4 stokjes in de volgende 4 lossen. dan twee keer minderen (2 stokjes samen haken. dan 1 stokje in de volgende 4 lossen, vervolgens 2x meerderen (2 stokjes in 1 lossen en dat 2 keer), dan weer 4 stokjes in de volgende 4 en je mindert weer twee keer en enzovoort. Dit hou je vol tot de laatste losse, in deze losse haak je twee stokjes en keer dan je werk om.
  3. In de tweede rij begin je met drie lossen (1e stokje) en haak in dezelfde steek een stokje, dan 4 stokjes in de volgende 4 steken. Vervolgens minder je weer 2 keer, 4 stokjes in de volgende 4 steken en dan 2 keer meerderen in de volgende 2 steken. Dit patroon volg je tot de laatste steek, waar je weer twee stokjes in haakt en keer je werk om. 
  4. Je kunt het patroon al zien ontstaan. De derde stap blijf je herhalen tot je deken lang genoeg is.

 

 

De deken die je in de foto ziet is 90 x 110 cm, een goede maat voor een ledikantje, hiervoor begin je met een rij van 140 lossen + 3 keerlossen.