Home » Haak inspiratie » Gehaakte dekens » Afrikaanse bloemendeken

Afrikaanse bloemendeken

Weer een leuk project klaar!

De inspiratie voor deze deken heb ik hier gevonden. Voor deze deken heb ik de kleuren off-white, oudroze en camel gebruikt. De combinatie is heel goed uitgevallen. 

 Mocht je de deken ook zelf willen maken, lees dan verder!

 

1 Haak 6 Losse en maak er een ring van door een halvevaste te haken in de eerste losse.
2 Haak 8 keer: 2 stokjes en een losse in de ring.  
2 Haak in de losse van de vorige toer: 3 stokjes en 1 losse, in totaal 8 keer.
3 Haak in de losse van de vorige toer: 2 stokjes, dan 2 losse en weer 2 stokjes.
4 Haak in de ruimte van de 2 losse van de vorige toer: 7 stokjes, hier maak je geen losse tussen.

5:Haak in elke steek 1 vaste en een lange vaste tussen de blaadjes. Dat betekent 7 vaste en dan een lange vaste. Voor de lange vaste steek je je haaknaald tussen de blaadjes van de derde toer.
6  *Haak in de lange vaste van de vorige toer een half stokje. Vervolgens haak je 1 vaste in de volgende 4 steken, 1 half stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende 2 steken, 1 dubbel stokje en 3 losse en 1 dubbel stokje in de volgende lange vaste (zo creër je een hoek). Dan 1 stokje in de volgende twee steken, 1 half stokje in de volgende steek, 1 vaste in de volgende 4 steken*. Herhaal tussen de * 4 keer en dan heb je een vierkant. 
7 Haak in elke steek 1 half stokje. In de hoeke, dat zijn de 3 losse van de vorige toer, haak je 3 halve stokjes.

Dit patroon heb ik gevonden op een Engelse blog,  

Er zijn meerder blogs en websites die een patroon erop hebben staan, maar deze heb ik gebruikt. 

Van deze bloemen heb ik er eerst 24 gemaakt, vervolgens heb ik deze aan elkaar gehaakt. 

Dat heb ik gedaan voor de bloemen met de goede kant op elkaar te leggen en vervolgens met vaste steken deze aan elkaar te maken. Het mooiste resultaat krijg je als je dit met rechte lijnen doet, zie hieronder. Je haakt eerst 1 en 2 aan elkaar, dan 3 en 4 en vervolgens 5 en 6. 

Dat hou je vol tot je de gewenste lengte hebt. Je kunt vervolgens nog een onder de 2 vastmaken, dan onder de 4 en vervolgens onder de 6. Als alle vierkantjes in de lengte aan elkaar zitten, draai je je werk en haak je 1 aan 3, 2 aan 4, tot het einde. Zo krijg je mooie kruizen aan de achterkant en is het netjes afgewerkt. 

 

Vervolgens heb ik nog een tweetal toeren stokjes om het hele werk om het geheel netjes af te werken. In de hoeken haak je dan 2 stokjes, 3 losse en weer 2 stokjes om de hoek te behouden. 

 

Veel succes! Ik zou je creatie graag willen zien, als je hem wilt delen!!