Home » Haak inspiratie » Gehaakte dekens » Rechthoekige Granny square

Rechthoekige Granny square

In plaats van een vierkante deken, wilde ik een rechthoekige deken maken, maar wel met een granny square patroon. 

 

Daarom ben ik deze deken begonnen met een aantal lossen, in dit geval 52 lossen. Dan haak je nog drie lossen voor het eerste stokje en haak je nog twee stokjes voor het eerste cluster, haak je twee lossen en haak je in de derde lossen, vanaf het laatste stokje, drie stokjes. Zo ga je door tot het einde. De bocht maak je door twee lossen te haken na het laatste cluster van drie stokjes, vervolgens haak je drie stokjes in dezelfde lossen als de laatste drie stokjes, weer 2 losse en weer drie stokjes in dezelfde losse. 

Zo heb je dan een bocht gemaakt en haak je hetzelfde patroon door tot je bij het eerste cluster van drie stokjes bent, dan heb je dus twee bochten gehaakt. Je maakt de toer af, door een lossen te haken, na het laatste stokje en dan met een halve vaste aan het eerste stokje de toer te sluiten.Voor een detailleerde foto kun je hieronder kijken.

Als je een toer hebt gemaakt, wordt het heel makkelijk. Je haakt drie stokjes tussen de stokjes voor de vorige toer, in de hoeken haak je drie stokjes, dan 2 lossen en weer drie stokjes. 

 

In mijn geval heb ik een deken gehaakt van 70 bij 100 cm. Daarom heb ik de eerste rij lossen een lengte van 30 centimeter gemaakt. De eerste rij lossen moet heel los opgezet worden, anders gaat hij trekken en dat is niet mooi. 

 

Om er zeker van te zijn dat na de eerste toer, het middenstuk 30 centimeter was, heb ik meer lossen gehaakt en de lengte gemeten met de stokjes. Als je alleen een rij lossen meet, dan kan de lengte nog wel veranderen. Als er dan nog lossen overblijven, haal je die gewoon uit tot de gewenste lengte is behaald. Uithalen kan altijd nog, langer maken niet. 

Ik ben benieuwd naar jullie creaties. Laat je een berichtje achter? 

Als je vragen hebt, kun je ook altijd een berichtje sturen. Voor de snelste reactie, laat je een berichtje achter op mijn facebook pagina