Home » Haak inspiratie » Gehaakte schooltas

Gehaakte schooltas

Deze tas heb ik gemaakt door middel van Sunbrust Granny Squares

De Engelse werkbeschrijving heb ik hier gevonden. De uitleg van de verschillende steken vind je onderaan de pagina. 

 

Hier volgt de Nederlandse: 

  • Je begint door middel van de Magische ring of door 5 lossen te haken en door middel van een halve vaste de ring te sluiten. Vervolgens haak je in de ring 15 stokjes (in dezelfde kleur). 
  • Verander van kleur. De tweede toer begin je met een halve vaste in een willekeurig stokje, dan haak je 1 losse. Vervolgens haak je in elk stokje een "Puff stitch", je begint in hetzelfde stokje(als waar de losse in gehaakt is). Na de 16e "Puff stitch" maak je de cirkel rond met een halve vaste. 
  • Verander van kleur. Deze derde toer begin je door middel van het haken van een halve vaste in een willekeurige losse van de vorige toer. Dan haak je 2 losse, in dezelfde losse haak je dan een "Cluster stitch". Hier maak je er 16 van en maakt de cirkel rond met een halve vaste in de 1e "Cluster stitch". Tussen elke "Cluster stitch" haak je twee losse. 
  • Dan maak je van de cirkel een vierkant, dit doe je door de volgende kleur met een halve vaste aan een willekeurige losse (van de vorige toer) te haken. Ik heb begonnen met de hoeken, als jij dat ook wilt, haak je vier lossen, deze geldt als het eerste dubbele stokje. Dan haak je nog twee dubbele stokjes in dezelfde losse, "dan haak je drie losse en drie dubbele stokjes (in dezelfde losse als de vorige 3 dubbele stokjes). Dan komen er drie stokjes en vervolgens drie halve stokjes. Om weer naar de hoek te gaan, haak je vervolgens weer drie stokjes en dan drie dubbele stokjes". Vanaf hier volg je nog drie keer tussen de "...", alleen bij de derde hoef je de laatste drie dubbele stokjes niet te haken, hier ben je mee begonnen. Je sluit af met een halve vaste en klaar is de Sunbrust Granny Square!

 

sunburst42withstitches.jpg

Als je een aantal Granny squares gemaakt hebt, zul je deze aan elkaar moeten haken, hier zijn verschillende manieren voor. Ik heb voor de tas ervoor gekozen om e op elkaar te leggen en deze aan elkaar te haken. Je krijgt dan een opstaande rand, deze heb  ik aan de binnenkant gehouden. Voor de tas die ik gemaakt heb, heb ik 13 Granny squares gebruikt, maar uiteraard kun je hem zo klein of groot maken als je zelf wilt. 

Voor het hengsel heb ik in de hoek zes vaste gehaakt en vervolgens zes losse, daarna met een vaste aan de 1e toer vastgemaakt en zo door middel van vasten een buis gemaakt, tot hij lang genoeg is. Voor de afwerking de bovenste rand met een toer vasten gehaakt in dezelfde kleur als het hengsel, en aan één kant een knoopsgat gemaakt. 

Dit doe je door op de plek waar je deze wilt hebben, een aantal lossen te haken, zoveel als nodig is voor de knoop, die je wilt gebruiken. Maak hem niet te groot, dan schiet de knoop ook snel los. De knoop zet je dan vervolgens vast op de andere kant (als de knoopslus) en klaar is de tas.

 

De gebruikte steken: 

"Puff Stitch"Haak wol over haaknaald. Steek haaknaald in ruimte/steek en haal door (3 lussen op haaknaald). Trek gerust een grote lus op, want je zal de bewegingsruimte nodig hebben. Herhaal dit nog twee keer, totdat je 7 lussen op de haaknaald heb. Maak de steek af door de draad door alle 7 de lussen te halen. Haak 1 losse om te sluiten.

 

"Cluster Stitch": Een cluster van 4 stokjes haak je door de wol over de haak te halen en de haaknaald in de volgende ruimte te steken. Haal over en trek door. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde ruimte, haal over en trek door. Je hebt nu 4 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. Tot je vijf lussen op je naald hebt en dan haal je de wol door alle lussen.