Home » Haak inspiratie » Gehaakte dekens » Zigzag deken

Zigzag deken

Weer is er weer een wiegdeken af!

 

Omdat het leuk is om te delen, zet ik hieronder het patroon. 

 

Toer 1: Start met een meervoud van 16 lossen + 2. Voor deze deken ben ik 112 lossen + 2 lossen gehaakt. Het aantal is afhankelijk van de haaknaald en de dikte van de wol. Ik heb deze deken gehaakt met een haaknaald 5.0.

 

Tip: Het is belangrijk om de eerste toer lossen heel los te haken. Anders trekt de onderkant van de deken en wordt het niet mooi. Je kunt hiervoor gebruik maken van een haaknaald, die een halve of hele maat groter is, dan die je voor je project gaat gebruiken. 

 

Toer 2: Bij rij 2 begin je met twee lossen en vervolgens sla je twee lossen over, voordat je begint met haken van de zes stokjes. Om het "dal" te maken, haak je drie halve stokjes, waarna je de draad door alle vier de lussen haalt. Vervolgens haak je 6 stokjes in de volgende 6 lossen. Dan maak je de "top", deze haak je door 3 stokjes in de volgende lossen te haken. Dan weer 6 stokjes in de volgende 6 lossen, dan weer een "dal, 6 stokjes in de volgende 6 lossen, een "top", enzovoort! Aan het eind haak je vijf stokjes en dan vervolgens de laatste twee stokjes samen. 

 

Toer 3: Keer je werk en haak 2 lossen voor het 1e stokje, 5 stokjes in de volgende 5 stokjes, haak weer een "dal" door drie stokjes samen te haken, dan 6 stokjes in de volgende 6 stokjes, 3 stokjes in het volgende stokje (top), tot het einde. 

 

Toer 4 tot het einde: Herhaal toer 3, zoveel toeren als het deken lang moet worden.

Het kleurpatroon die ik gebruikt hebt, is trapsgewijs opgezet. Ik ben uitgegaan van vier kleuren, donker-, lichtblauw, grijs en wit. Van elke kleur heb ik 5 toeren gehaakt. De volgorde is donkerblauw, lichtblauw, grijs, wit, grijs, lichtblauw, donkerblauw, lichtblauw, enzovoort.

Ik heb van de donkerste en lichtste kleur, dus minder banen gehaakt. Uiteraard kun je hier heel creatief in zijn, alles is mogelijk. 

 

 

 

Ik ben benieuwd naar jullie creaties, deze kun je hier plaatsen....